Aanleverspecificaties

  1. Je dient de bestanden in het juiste formaat aan te leveren.
  2. Houd hierbij rekening met 3mm afloop. Plaats hier dan ook geen belangrijke afbeeldingen en teksten.
  3. Plaats altijd snijtekens als je jouw ontwerp opslaat.
Overige:
  • Bestanden kunnen als TIF, JPG of PDF worden aangeleverd.
  • Minimaal 300 DPI tot A3 en voor grootformaat posters minimaal 150 DPI.
  • Kleuren (van alle afbeeldingen) dienen omgezet te worden naar CMYK.
  • Het bestand mag niet uit lagen bestaan, altijd in Photoshop of Illustrator 1 laag van maken en teksten in contouren zetten.
  • Bij het wegschrijven als PDF moet het vinkje ‘Bewerkingsmogelijkheden van Illustrator behouden’ uitgezet worden.

Bij Monsterposter staan we voor 'snel' en 'eenvoudig'. Daarom bieden we je graag de tools om snel en eenvoudig jouw poster te ontwerpen. Met onze gratis poster sjablonen voldoet jouw ontwerp altijd aan de aanleverspecificaties. Zo wordt jouw goedkope posters altijd in goede staat en op tijd geleverd.


Download template

In het ZIP-bestand bevinden zich allerlei verschillende templates. Per formaat zijn er een INDD, IDML, TIF, en PDF bestand beschikbaar. Open één van de bestanden in jouw favoriete bewerkingsprogramma en volg de instructies die in het bestand staan beschreven. De bestanden hebben al de juiste afmeting waardoor je alleen nog maar de inhoud hoeft te plaatsen.


Download poster sjablonen (57,2 mb)


Poster sjabloon Direct poster bestellen

Poster ontwerpen

Uiteraard heb je voor jouw poster een bepaald ontwerp voor ogen. Met de poster templates is dit makkelijk te realiseren, alleen zijn er bij het ontwerpen van jouw poster enkele punten waar je op moet letten.

  • Let er op dat jouw afbeeldingen 300 DPI zijn, anders kan dit ten koste gaan van de kwaliteit.
  • Vergroot nooit foto's. Ook hierdoor gaat de kwaliteit van de afbeelding achteruit.

Nog geen ideeën voor jouw ontwerp? Bekijk onze inspiratiepagina.

Poster ontwerpen tips

Opslaan als ..

Let op: voordat je de template opslaat, verwijder of zet de laag 'Instructies' op onzichtbaar.

Bij Monsterposter.nl kan je jouw ontwerp aanleveren als JPG, JPEG, TIF, TIFF en PDF. We adviseren je om het ontwerp op te slaan als PDF. Dit doe je door in Photoshop en InDesign op 'Bestand' en vervolgens 'Exporteren' te klikken. Je kiest een locatie waar je jouw poster wil opslaan, je geeft het bestand een naam en je kiest voor 'Opslaan als: Adobe PDF (.pdf)'. Daarna krijg je een pop-up in het bewerkingsprogramma. Hierin kies je voor 'Adobe PDF Preset: [High Quality Print]'. Nu kan je klikken op 'Save PDF'.

Poster maken gratis

Hulp nodig bij het opmaken van jouw bestanden? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen.

Onderstaande afbeelding is op basis van A4 formaat.

Afbeelding van het internet zijn doorgaans niet geschikt om te printen. Dit komt omdat deze afbeeldingen vaak te klein zijn. Afbeeldingen op het internet worden zijn klein mogelijk gehouden zodat webpagina's snel laden. Op het moment dat wij zo'n afbeelding moeten vergroten en printen, zal er kwaliteitsverlies optreden.

Wil je toch een afbeelding van het internet printen? Dan adviseren wij om een afbeelding te vinden die een minimale resolutie heeft zoals hieronder aangegeven. Voor het mooiste resultaat adviseren wij altijd om een afbeelding met 300 DPI te gebruiken. Alleen is het voor grotere formaten vaak voldoende om 150 DPI te hanteren. Dit komt omdat grootformaat poster vaak vanaf een afstand bekeken worden en dus niet de scherpte vereisen zoals een A4 dat wel nodig heeft.

Aantal pixels
150 DPI300 DPI
LengteBreedteLengteBreedte
A070224967140439933
A14967350899337016
A23508248070164961
A32480175449613508
A41754124035082480
Aantal pixels
150 DPI300 DPI
LengteBreedteLengteBreedte
Abri1033569692067013938
B0835059061670011812
B159064175118128350
B24175295383505906
B32953208559064170

Adobe Indesign is het opmaak programma in de grafische wereld.

Adobe Illustrator is het illustratieprogramma in de grafische wereld. Je kunt hier ook PDF print en drukbestanden mee maken maar mist extra functionaliteiten om een goed print en drukwerk bestand te maken.

Adobe Photoshop is het fotobewerkingsprogramma in de grafische wereld. Je kunt hier ook PDF print en drukbestanden mee maken maar mist zoals Adobe Illustrator extra functionaliteiten om een goed print en drukwerk bestand te maken. Daarnaast heeft Adobe Photoshop ook een extra nadeel dat de beelden opgebouwd zijn in pixels. Een drukbestand moet daarom ook altijd op ware grootte minimaal 240 dpi zijn. Teksten zijn in pixels ook altijd minder scherp dan in vector. Ons advies is dus om Adobe Photoshop altijd voor fotobewerking te gebruiken en niet voor drukwerk.

Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

Adobe Indesign is het opmaak programma voor print en drukwerk. Denk hierbij aan folders, brochures, posters, catalogus, boeken en nog veel meer. In dit programma combineer je illustraties die gemaakt zijn in adobe Illustrator en fotografische bestanden uit adobe Photoshop.

Adobe Illustrator is het programma voor het ontwerpen van logo’s, huisstijl en illustraties. De bestanden worden dan opgemaakt in vectoren. Vector bestanden kun je onbeperkt vergroten zonder dat het beeld onscherp wordt zoals bij foto’s. Je kunt dan 1 bestand gebruiken voor een keer klein op een visitekaartje of naderhand groot op een XL-poster. Bestanden die worden opgeslagen in Illustrator dragen de extensie .ai of .eps.

Adobe Photoshop wordt gebruikt voor fotobewerking. Bijna elke willekeurige foto in een bedrijfsfolder of op een flyer wordt aantrekkelijker gemaakt met dit programma. Foto’s bijsnijden en draaien, belichting corrigeren of bijwerken, beschadigde originele foto’s herstellen. Met Photoshop zijn de opties en functies eindeloos. Adobe Photoshop is in tegenstelling tot Adobe Illustrator een pixelbewerkingsprogramma. Beelden gemaakt in Photoshop zijn dus niet eindeloos te vergroten zonder kwaliteitsverlies. Photoshop bestanden dragen de extensie .PSD .TIF en .JPG en wordt voornamelijk gebruikt door grafische vormgevers en fotografen.

Snijtekens, afloop en veiligheidsmarge.

Snijtekens zijn nodig zodat het voor de drukker/printer duidelijk is hoever het document schoon gesneden moet worden.

Photoshop: Photoshop is bedoeld voor beeld- en fotobewerking en daarom eigenlijk niet geschikt om drukwerk mee aan te leveren. Er is daarom geen manier om op een makkelijke wijze snijtekens aan te brengen. Het beste kunt u de afbeelding importeren in InDesign en op het juiste formaat plaatsen, zie onderstaand voor een uitleg.

InDesign: U hoeft tijdens het opmaken de snijtekens zelf niet te plaatsen. Dit is in te stellen bij het exporteren van het bestand naar PDF. Zorg ervoor dat de instellingen overeenkomen met de onderstaande afbeelding.

Het drukken van uw bestand gebeurt op grote vellen. Deze worden naderhand op maat gesneden, de snijtekens geven aan waar uw bestand bijgesneden wordt. Het is echter mogelijk dat het papier een stukje verschuift bij het snijden, en een miniscule verschuiving kan betekenen dat er een wit randje ontstaat. Om dit te voorkomen is afloop nodig, een stukje extra beeld die ervoor zorgt dat het beeld altijd tot de rand doorloopt. Let wel op dat er in deze afloop geen belangrijke teksten of beeldelementen mogen staan.

Photoshop: Photoshop is bedoeld voor beeld- en fotobewerking en daarom eigenlijk niet geschikt om drukwerk mee aan te leveren. Mocht het toch niet anders kunnen, vergroot dan uw afbeelding. Voorbeeld: U wilt een A4 document af laten drukken met aflopend beeld, uw canvasgrootte is dan 210 x 297mm. Zorg er voor dat aan elke zijde 3mm extra beeld komt, dus uw nieuwe canvasgrootte wordt dan 216 x 303mm.

InDesign: Bij het opmaken van een nieuw document kunt u een afloopgebied aangeven (bleed). Vul hier aan elke zijde 3mm in. In het document zal dit zichtbaar gemaakt worden met rode lijnen. Zorg ervoor dat aflopende beelden minimaal tot deze rode rand doorlopen. Als u vervolgens het bestand wil exporteren naar PDF kunt u bij de instellingen de afloop aangeven. Zorg ervoor dat de instellingen overeenkomen met de onderstaande afbeelding.

Dit is de afstand tussen de belangrijke elementen (bijvoorbeeld teksten of logo’s) en de rand van het document. Hou een veilige marge van ± 4mm aan. Ook is het niet mooi en leest het niet fijn om teksten helemaal tot aan de rand door te laten lopen.

Door binnen een marge van 4mm vanaf de rand niets te plaatsen.

CMYK betekend Cyaan Magenta Yellow & Key(Zwart). Dit zijn 4 inkt kleuren die door menging in allerlei andere kleuren gemaakt kunnen worden. Deze wordt gebruikt voor druk en print opdrachten.

RGB betekend Red Green Blue. Dit zijn 3 lichtkleuren die ook door menging allerlei andere kleuren kunnen vormen.

Het verschil is dat RGB een veel groter spectrum heeft en dat je daarom veel meer kleuren kan vormen. Een RGB bestand gelijk printen en de vertaling door de printer het werk laten doen kan een flets beeld opleveren. Daarom adviseren wij om kleuren altijd om te zetten naar CMYK.

DPI betekent Dot Per Inch. Dit is de resolutie van het beeld. Bij een te lage resolutie zal het beeld blokkerig en vlekkerig ogen. Op het scherm ziet het er misschien wel netjes uit maar zodra er op een te lage resolutie geprint word zal dit zeker te zien zijn.

Voor hele grote productie waar men niet met zijn neus bovenop zit, bijvoorbeeld een abri poster in een bushokje of een canvas zal 150dpi voldoende zijn.

Voor producties die men van dichtbij bekijkt, bijvoorbeeld een folder flyer kleine poster of juist waar hele scherpe beelden gewenst zijn zoals acrylaatplaten is een minimale resolutie van 260dpi wenselijk.

Zijn snijtekens geplaatst en is er rekening gehouden met 3mm afloop?